Vaak gezocht

  • Werkkleding
  • Beschermende kleding
  • Hygiënekleding
  • Servicekleding
  • Mewa Poetsdoeken
Naar het overzicht

MEWA gaat voluit voor duurzame ontwikkeling

12 augustus 2022
PoetsdoekenDuurzaamheid
MEWA plant zorgvuldig de leveringsroutes naar klanten om het verbruik en de uitstoot te optimaliseren en rijdt met de eerste vrachtwagen op waterstof in de sector.

Industrie 4.0 biedt tal van mogelijkheden om aan de hand van technologische ontwikkelingen ook het milieu beter te beschermen. Dat geldt ook voor de MEWA-groep, die zich altijd al heeft ingezet voor het behoud van hulpbronnen.

Amersfoort, augustus 2022 - De vooruitgang is niet te stuiten en in sommige sectoren is er sprake van een indrukwekkende versnelling. Kunstmatige intelligentie, nanotechnologie, robotica, additieve fabricage, het internet der dingen en zelfrijdende voertuigen zijn slechts enkele van de drijvende krachten achter de vierde industriële revolutie. Die zal de structuur van veel economische sectoren veranderen. Maar die radicale veranderingen moeten ook duurzaam zijn, willen zij in overeenstemming zijn met de doelstellingen van de Sustainable Development Goals van de 2030-agenda. Het thema duurzaamheid is voor veel bedrijven een relatief nieuw concept. Voor de MEWA-groep is dat niet het geval, aangezien zij al sinds 1908 een textielservicesysteem aanbiedt dat gebaseerd is op het principe van hergebruik volgens het concept van de circulaire economie. MEWA textielsharing was destijds een baanbrekend idee en past nu helemaal in de huidige tijdsgeest.

Sharing is caring

Het MEWA-textielsharingconcept is al duurzaam op zich: het hergebruik van textiel vermindert de impact op het milieu. Door herbruikbare poetsdoeken te gebruiken in plaats van wegwerpdoeken, produceer je ook minder afval. Duurzaamheid en het behoud van hulpbronnen zijn echter kenmerkend voor alle onderdelen van het gehele MEWA-dienstverleningssysteem.   Het MEWA-wasproces filtert het water van het was- en spoelproces, behandelt dat water en hergebruikt het in verschillende fasen van het wasproces. Dat gesloten lus-systeem, de zogenaamde ‘cascadetechnologie’, vermindert het waterverbruik tot 50 % in vergelijking met conventionele systemen. Bovendien bereiken we dankzij onze eigen speciale waterzuiveringsinstallatie een zuiverheid van 99,8 %. In de wasinstallaties worden biologisch afbreekbare wasmiddelen gebruikt. Die doseren we op basis van de hoeveelheid te wassen textiel. In vergelijking met conventionele systemen betekent dat een vermindering van de milieu-impact van maar liefst 85 %. Op vlak van waterbescherming gaat MEWA dus veel verder dan de wettelijke voorschriften en de industrienormen.

Efficiëntie van de installaties. Alle MEWA-vestigingen zijn uitgerust met bijzonder innovatieve technologieën. Door het vuil uit de gewassen poetsdoeken thermisch te recycleren, voorziet MEWA in tot wel 80 % van de energiebehoefte voor haar was- en drooginstallaties, waardoor ze jaarlijks enkele miljoenen liters stookolie besparen. Bovendien ontwikkelden ze een speciaal meerfasendroogsysteem dat veel efficiënter is dan conventionele drogers.

Productieprocessen. Ook hier geldt het hergebruikprincipe: duurzaamheid staat centraal. Onlangs werd de PEAK-werkkledingcollectie van MEWA gelanceerd: de gebruikte polyestergarens zijn gedeeltelijk gemaakt van gerecycleerde petwaterflessen. Bij de productie van poetsdoeken verzamelen en hergebruiken we het pluizenafval als isolatiemateriaal voor de auto-industrie.

Transport en logistiek. Om de impact op het milieu te minimaliseren, maakt MEWA gebruik van een vloot van de nieuwste en meest milieuvriendelijke voertuigen en worden de leveringsroutes naar klanten zorgvuldig gepland om het verbruik en de uitstoot te optimaliseren. In Zwitserland werd vorig jaar de eerste vrachtwagen op waterstof in de industrie geïntroduceerd, en binnenkort worden onze klanten in Berlijn en Hamburg volledig elektrisch bevoorraad, onder meer met een Cargo-eBike. Verpakking. Het hergebruikprincipe geldt ook voor verpakkingen. Voor het vervoer en de opslag van werkkleding gebruiken we wasbare zakken uit textiel, die de hygiëne van de kleding garanderen. Voor poetsdoeken gebruiken we de SaCon-veiligheidscontainer, die voldoet aan de internationale eisen van het ADR (de Overeenkomst voor het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de weg) voor het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg. Die container is bovendien ook herbruikbaar.

Internationale onderscheidingen

Dankzij haar overtuigde milieugerichtheid garandeert MEWA een milieuvriendelijk dienstverleningssysteem en een focus op duurzaamheid. Dat komt indirect ook de klant ten goede, want die hoeft zich geen zorgen meer te maken over de ecologische aspecten van het textielbeheer. MEWA heeft al talrijke internationale onderscheidingen ontvangen voor haar inzet voor duurzaamheid. Een van de meest recente is de Italiaanse prijs in 2021 ‘Best Performer of the Circular Economy’ van brancheorganisatie Confindustria. In 2022 ontving MEWA een prijs voor haar inzet voor duurzaamheid van het Keulse rating- en classificatiebureau ServiceValue, dat in samenwerking met DEUTSCHLAND TEST een onderzoek onder Duitse consumenten uitvoerde.

Mewa

Mewa biedt sinds 1908 een totaaloplossing aan voor bedrijfskleding en geldt hiermee als pionier in textielsharing. Vandaag levert Mewa vanuit 46 vestigingen aan bedrijven over heel Europa beroepskleding, beschermende kleding, poetsdoeken, olieopvangmatten en voetmatten - inclusief onderhoud, reparatie, opslag, logistiek. Daarnaast kunnen nu ook artikelen voor arbeidsveiligheid besteld worden. Zo'n 5.700 medewerkers staan klaar voor meer dan 190.000 klanten uit de industrie, handel, ambachtelijke sector en gastronomie. In 2021 realiseerde Mewa een omzet van 770,4 miljoen euro en het mag zich hiermee marktleider noemen in de textielmanagementsector. Voor zijn engagement op het gebied van duurzaamheid en verantwoord ondernemen en voor zijn merkmanagement ontving het bedrijf diverse onderscheidingen.


Beeld- en filmmateriaal


Contacten met de pers


VPR Consult bvba

Heidi Smitt Telefoon: +32 3 7779717 heidi.smitt@vprconsult.be

C. Van Kerckhovenstraat 110 2880 Bornem


Naar het overzicht