Vaak gezocht

  • Werkkleding
  • Beschermende kleding
  • Hygiënekleding
  • Servicekleding
  • Mewa Poetsdoeken
Naar het overzicht

Onderhoud van hoge-zichtbaarheidskleding: een zaak voor professionals

21 september 2022
Onderneming
Mewa Multiwear biedt meervoudige bescherming. De jas en de broek zijn gecertificeerd als hoge-zichtbaarheidskleding.

Het onderhoud van hoge-zichtbaarheidskleding is complexer dan het lijkt. Uiteraard kun je deze kleding niet zomaar thuis wassen. Alleen een professionele textieldienstverlener kan garanderen dat de regels inzake bescherming en hygiëne volledig worden nageleefd.

Mewa biedt beroepskleding, inclusief onderhoud, opslag en logistiek aan via zijn uitgebreide dienstverleningssysteem. De groep is met zijn 46 Europese vestigingen marktleider in de sector.

De Europese norm EN ISO 20471 definieert in detail de kledingeisen voor werknemers. Afhankelijk van hun functie zijn ze blootgesteld aan een hoog risico op het vlak van zichtbaarheid. Dat geldt met name voor wegenwerken, afvalbeheer, spoorwegvervoer en gemeentelijke diensten. Al die professionals moeten verplicht hoge-zichtbaarheidskleding dragen, gecertificeerd volgens de huidige internationale norm EN ISO 20471.

Vier collecties hoge-zichtbaarheidskleding te huur om het milieu te helpen beschermen

Mewa heeft vier collecties hoge-zichtbaarheidskleding die EN ISO 20471-gecertificeerd zijn. Mewa Dynamic Reflect combineert design en functionaliteit. De kleding biedt maximale bewegingsvrijheid dankzij de ergonomische snit en heeft een aantrekkelijk design. De Hi-Vis-kleding voelt aangenaam aan en is erg comfortabel. De Multiwear-kleding biedt bescherming tegen slecht weer en heeft verschillende lagen volgens het ‘ui-principe’. Zo ben je bestand tegen bijna alle weersomstandigheden. Tot slot heeft Mewa ook de Outdoor Reflect-collectie van comfortabele, ademende en beschermende regenjassen, winterjassen, softshell- en fleecejassen.

"Mewa biedt gecertificeerde hoge-zichtbaarheidskleding met een compleet servicesysteem. We adviseren en assisteren de klant bij de keuze van bedrijfstextiel op basis van een door de klant uitgevoerde risicoanalyse. Wij zorgen voor alle voorbereidings-, onderhouds- en herstelwerkzaamheden, inclusief ophalen en afleveren. Dat systeem ontlast de klant en garandeert dat de beschermings- en hygiënevoorschriften worden nageleefd", vertelt Antoine Menheere, administratief directeur bij Mewa Nederland.

Bij de keuze van beroeps- en beschermende kleding wordt duurzaamheid een steeds belangrijker criterium voor bedrijven. "Onze productieprocessen zijn milieuvriendelijk en wij zetten ons in voor het behoud van natuurlijke hulpbronnen volgens de beginselen van de circulaire economie. Die twee elementen zijn een onderdeel van ons DNA", voegt Antoine Menheere eraan toe.

Professioneel onderhoud en een geautomatiseerd controleproces

Vuile fluorescerende materialen of beschadigde retroreflecterende strips verminderen de zichtbaarheid en dus de veiligheid van de gebruiker aanzienlijk. Daarom is een regelmatige controle van hoge-zichtbaarheidskleding essentieel. Bij Mewa maken professioneel onderhoud en functionaliteitstesten van hoge-zichtbaarheidskleding deel uit van de dienstverlening. Duurzaamheid en het behoud van natuurlijke hulpbronnen staan centraal. Het volstaat bijvoorbeeld gewoon de reflecterende strips te vervangen, in plaats van de beschermende kleding af te danken. Bedrijven en instellingen kunnen erop vertrouwen dat hun hoge-zichtbaarheidskleding professioneel gewassen en indien nodig hersteld wordt volgens gevalideerde procedures.

Elk kledingstuk ondergaat een strenge inspectie door speciaal opgeleid personeel. Het gestandaardiseerde proces wordt ondersteund door technische hulpmiddelen, zoals een vergelijking met controlestalen om de kleur en de retroreflecterende eigenschappen te controleren. Zo zorgt Mewa ervoor dat de aan de klant geleverde kledingstukken hun beschermende functie blijven vervullen, zelfs na verschillende wasbeurten. De onderzoeksafdeling van Mewa heeft een innovatief gepatenteerd en geautomatiseerd testsysteem ontwikkeld voor hoge-zichtbaarheidskleding. Het volledige controleproces is gedigitaliseerd, wat de betrouwbaarheid verbetert. Tegen 2023 zal dit systeem waarschijnlijk tot alle locaties worden uitgebreid.

Huishoudelijk wassen, een risico voor beschermende kleding

Weinig werkgevers en werknemers zijn zich bewust van de risico's die samenhangen met huishoudelijk wassen van werkkleding. Nochtans worden de beschermende eigenschappen van kleding verminderd of zelfs tenietgedaan door een huishoudelijke wasbeurt. Waarom? Een verkeerde wastemperatuur, ongeschikte wasmiddelen of onjuiste belading van de wasmachine beschadigen onherstelbaar de kleuren en reflecterende stroken van hoge-zichtbaarheidskleding. En alleen een specialist kan de eindcontrole van de beschermingsfuncties uitvoeren. Onderhoud en herstelling van hoge-zichtbaarheidskleding mogen daarom alleen worden toevertrouwd aan erkende textieldienstverleners.


Antoine Menheere

Administratief directeur bij Mewa Nederland

"Mewa biedt gecertificeerde hoge-zichtbaarheidskleding met een compleet servicesysteem. We adviseren en assisteren de klant bij de keuze van bedrijfstextiel op basis van een door de klant uitgevoerde risicoanalyse. Wij zorgen voor alle voorbereidings-, onderhouds- en herstelwerkzaamheden, inclusief ophalen en afleveren. Dat systeem ontlast de klant en garandeert dat de beschermings- en hygiënevoorschriften worden nageleefd"


Beeld- en filmmateriaal


Contacten met de pers


VPR Consult bvba

Heidi Smitt Telefoon: +32 3 7779717 heidi.smitt@vprconsult.be

C. Van Kerckhovenstraat 110 2880 Bornem


Naar het overzicht