thumb_07_historie_mit-einem-Putz.jpg

MEWA geschiedenis

Hoe uit een eenvoudig maar briljant idee een marktleider in Europa ontstond

Een merk krijgt bekendheid - 2008-vandaag

Vandaag de dag kan men ons hergebruikprincipe bijna overal tegenkomen: In heel Europa dragen meer dan 1 miljoen werknemers dagelijks kleding van MEWA. Onze poetsdoeken, vloermatten, beschermhoezen, sanitaire producten en kwastwastafels zijn bij bedrijven in 23 landen in gebruik. Het duurzame concept van textielmanagement vindt onder gebruikers en ook bij het grote publiek erkenning: In 2013 behoorde MEWA tot de top 3 van ontvangers van de Duitse Duurzaamheids-Award in de categorie "Duitslands meest duurzame producten / diensten".

Duurzaam handelen bepaalt ook vandaag de dag voortdurend onze ontwikkeling. Zo wordt de lijn van het familiebedrijf verder voortgezet, ook nadat de eigenaars van het bedrijf in 2014 in de Raad van Commissarissen en de Raad van Toezicht zijn vervangen. De Raad van bestuur wordt momenteel gevormd door de leiders van de zakelijke divisies, Bernhard Niklewitz, Michael Kümpfel, Ulrich Schmidt en Hans Peter Weidling samen, mannen met veel leidinggevende ervaring, die al sinds vele jaren nauw verbonden zijn aan MEWA. Zij voeren de zakelijke activiteiten uit in de geest van het familiebedrijf en zetten met succes de strategie van duurzame expansie voort: De bedrijven in Immenhausen, Hameln en Manching zijn uitgebreid en er ontstaan nieuwe bedrijven in Saarlouis en Weil im Schönbuch. In Remy en Praag zijn in 2015 nieuwe hubs geopend en er is er nog een in de planning in Rome. Daarmee investeren we in de toekomst Wat ons motiveert, inspireert en drijft is niet wat morgen, maar wat overmorgen van belang zal zijn.

2000-2008 Een Europees bedrijf

Met nieuwe producten krijgen we in het nieuwe millennium toegang tot nieuwe doelgroepen. MEWA richt zich steeds intensiever op de ontwikkeling van zeer gespecialiseerde beschermende kleding en brengt een volledig nieuwe generatie van tegen hitte en vlammen beschermende kleding op de markt.

Bij de verzorging van kleding voor werknemers in de productie en handel van levensmiddelen wordt de beroepskleding na elk gebruik gecontroleerd conform de RABC-hygiënevoorschriften. Zo voert MEWA als eerste textielleverancier in Europa het RABC-systeem in en werkt ze daarmee conform de norm 14065. MEWA neemt het besluit om zich naast België, Frankrijk en Oostenrijk ook in meer buurlanden nadrukkelijk te presenteren..

Al in 1996 waren er firma’s in Zwitserland en de Tsjechische Republiek die zijn begonnen met deze activiteit. In de buurt van Milaan wordt een bedrijf gebouwd om de Italiaanse bedrijven rechtstreeks vanuit Italië te beleveren. In Spanje wordt de bedrijfsgroep MEWA Servicio Textil, S.L. opgericht. In 2007 neemt een productiebedrijf in Frankrijk de activiteiten op zich. Bij ons 100-jarig bestaan in 2008 werkten er 4.115 medewerkers voor MEWA op 43 locaties in Duitsland, België, Frankrijk, Spanje, Italië, Oostenrijk, Zwitserland, Nederland, Tsjechië, Hongarije, Polen en Slowakije.

1990-2000 Groei door kwaliteit

In 1991 werkten er meer dan 3.000 medewerkers op 21 locaties voor MEWA. In de afgelopen tien jaar is het aantal klanten gegroeid van 35.000 naar 82.000. De bedrijfsgroep wordt in de jaren 90 geherstructureerd en onderverdeeld in vier divisies.

De leiding van het bedrijf wordt overgenomen door Tilman Damm voor marketing en sales, Klaus Jürgen Gerdum voor klanten en organisatie, Rudolf Küttelwesch voor technologie en productie en Bernhard Niklewitz voor bedrijfsservice. Gabriele Gebauer en Rolf Beisse vormen de Raad van Bestuur. De klantenservice wordt verder verbeterd: In 1990 begint MEWA met de invoering van een alomvattend kwaliteitsbeheer en wordt de doelstelling van het bedrijf als volgt gedefinieerd "Nul fouten door ontevredenheid of klachten."

In 1992 ontvangt MEWA als eerste textielleverancier de certificering conform de internationale kwaliteitsnorm DIN ISO 9001. De tientallen jaren van milieutechnische verbeteringen werden in 1997 officieel bevestigd. Als eerste in de branche is MEWA gecertificeerd conform de ISO 14001 norm. Daarnaast besluit het management om de portfolio van het bedrijf uit te breiden. Met het bedrijfssegment "MEWA technische handel" biedt het bedrijf haar klanten in het midden van de jaren negentig een compleet assortiment producten voor industriële veiligheid en technische behoeften per catalogus te koop aan.

1978-1990 Milieubescherming gaat voor expansie

In 1980 kwam bij MEWA de derde generatie aan de leiding, in de persoon van de kleindochter van de oprichter van het bedrijf Hermann Gebauer, Gabriele Gebauer en haar man Rolf Beisse. Ze kwamen in de vroege jaren tachtig met een nieuwe denkrichting: Voor onze klanten willen we de beste zijn. Met dezelfde inzet als waarmee het serviceconcept binnen het bedrijf werd geïmplementeerd, wijdden zich echter ook de MEWA-technici en -ingenieurs aan de bescherming van het milieu. Al vroeg luidde het devies van de nieuwe vrouw aan de leiding van MEWA: Milieubescherming gaat voor expansie.

Al tegen het midden van de jaren zeventig installeerde MEWA de eerste zelf ontworpen afvalwaterzuiveringsinstallatie. Deze was koersbepalend voor de stand van de techniek.

Bijzonder trots waren de MEWA-ingenieurs op het geavanceerde systeem van energiebesparing. Naast de energieterugwinning van gerecyclede olie, die bij reinigingsproces bij de afvalwaterbehandeling vrij kwam, werden in 1980 voor het eerst warmtewisselaars en warmtekrachtkoppelingen gebruikt.

Met de bouw van een nieuw distributiesysteem werd de marktpositie in Duitsland, Oostenrijk, België en Frankrijk uitgebreid.

1960-1978 Beroepskleding in de full-service

Met eigentijdse producten, moderne technologieën en de eerste vestigingen in andere Europese landen veroverde MEWA in de jaren zeventig nieuwe markten. Al vanaf 1961 staat Käthe Draub, weduwe van de in de Tweede Wereldoorlog gestorven zoon van Hermann Gebauer, aan de top van het bedrijf. Ze verplaatste in 1965 het administratieve centrum van de bedrijfsgroep naar Wiesbaden. Maar niet alleen werd het hoofdkantoor van het bedrijf gewijzigd, ook het aanbod werd uitgebreid in 1968

Beroepskleding in de textielservice Het nieuwe business-idee werd goed ontvangen door de klanten.

Een servicepakket met beroepskleding in de verhuur - dat was tot dan toe nog onbekend in Duitsland. De vraag was enorm. Eind 1969 droegen meer dan 10.000 mensen MEWA-kleding. Hoewel de wasserij in Hameln aanvankelijk in een drieploegendienst 24 uur per dag werkte, kon men de opdrachten nauwelijks aan.

De industriële verwerking van textiel op grote schaal nam een aanvang: De wasserijen voor beroepskleding bestonden uit wasmachines en centrifuges, drogers en stoomtunnels en waren zo in staat een ​​klantgerichte zorg te verlenen. Een paar jaar later werden de oude tegenstroominstallaties en centrifuges in de poetsdoekwasserijen vervangen door moderne wasfaciliteiten, persen en drogers. Bovendien deed de computer zijn intrede in bedrijven en klantenservice.

In 1974 waagde MEWA de stap naar het buitenland en begon een vestiging in België. In 1975 nam MEWA de Oostenrijkse Habsburg-Excelsior Gruppe over. In 1978 werden de zakelijke activiteiten uitgebreid naar Frankrijk.

1945-1960 Wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog

Na de Tweede Wereldoorlog begon Hermann Gebauer uit Neurenberg met de heropbouw van het bedrijf. De tijdens de oorlog grotendeels verwoeste vestigingen in Neurenberg, München, Neu-Isenburg, Mönchengladbach, Stuttgart en Hamburg werden in korte tijd hersteld en opnieuw in gebruik genomen.

Alle oude klanten zoals de Reichsbahn, die nu Bundesbahn heette, evenals de fabrieken van Volkswagen meldden zich opnieuw aan. Maar ook nieuwe klanten zoals krantenuitgevers bekeken het hergebruiksysteem van MEWA.

Op nieuwjaarsdag 1953 komt fabrieksdirecteur Hermann Gebauer te overlijden op de leeftijd van 75 jaar. Na zijn dood neemt zijn vrouw Charlotte de leiding bij MEWA.

In het jubileumjaar 1958 zijn er weer 400 werknemers werkzaam bij MEWA. In totaal worden er in dat jaar 70 miljoen poetsdoeken gewassen en wordt een totale omzet behaald van 8.450.000 Mark. De doeken worden ondertussen geweven in de MEWA-weverij op de locatie Hameln.

1908-1945 Weven, wassen en vervangen

in 1908 begon zakenman Hermann Gebauer de "Mechanische Weberei Altstadt GmbH" in Ostritz - Altstadt in Görlitz, Saksen, Duitsland, met 20 werknemers. De oprichter van het bedrijf bood een compleet nieuwe service: MEWA produceerde poetsdoeken voor het reinigen van machines en apparatuur. “Textiel weven, dan wassen en bij slijtage vervangen" was het serviceconcept van het nieuwe bedrijf.

Voor het wassen van de poetsdoeken vond de oprichter al snel tot samenwerking bereide wasserijen, waarin hij participeerde. Later in de jaren twintig en dertig volgden eigen wasserijen.
Al aan het begin van de twintigste eeuw was er een groeiende vraag naar reinigingsmaterialen. Met olie, vetten, oplosmiddelen en verfproducten was het voor de arbeiders in machine-, ijzer- en staalfabrieken moeilijk werken. Maar al te vaak werden machines bijna uitsluitend gereinigd met oude vodden of poetskatoen. Na gebruik kwamen de druipende lappen terecht in de verwarmingsketel. Een oplossing die niet alleen totaal ongeschikt was voor industriële doeleinden, maar op den duur ook veel te duur was. Zo werd dit nieuwe idee al gauw populair.

Al in het jaar van oprichting kon Hermann Gebauer zijn eerste grote klanten noteren in zijn orderboek: de Koninklijke Saksische Staatsspoorwegen, het grootste bedrijf in de deelstaat Saksen. Al in 1909 moesten de bedrijfsgebouwen worden uitgebreid. In de vroege jaren twintig kon de orderportefeuille van MEWA worden gelezen als een "Who is Who" van de Duitse economie. Naast de Reichsbahn staan namen als Siemens, AEG, Bayer, Henschel en de Leuna-fabrieken op de MEWA-poetsdoeken.

Tot het begin van de Tweede Wereldoorlog zijn er in Duitsland en Oostenrijk 14 MEWA-bedrijven. 1200 medewerkers beleveren 18.000 industriële en commerciële ondernemingen in het voormalige rijksgebied met poetsdoeken.